Lyt til artiklen:

Cyanid fundet ved kloakarbejde

00:00
Hastighed: ???x
01:43

Abonnementsartikel

Analyser viser, at der er cyanid, kulbrinter og tjære i jordens øverste bærelag på Hovmarksvej. Gravearbejdet er standset og udgravningen er spærret af med højt hegn samt er der er lagt et tykt lag sand over jorden.

I onsdags under gravearbejdet til nye kloakledninger kunne graveentreprenøren se blå misfarvninger i den mørke jord og det lugtede af tjære.

Gravearbejdet blev derfor standset og udgravningen blev spærret af med højt hegn og der blev lagt et tykt lag sand over den blå jord, så lugten af tjære blev minimeret, skriver Ringsted Forsyning i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samme dag blev der taget prøver og resultatet af analyser viser, at der er cyanid, kulbrinter og tjære i jorden. Forsyningen og entreprenøren tog allerede onsdag deres forholdsregler og forberedte sig på cyanidforurening med hegn og et tykt lag sand.

Dette selvom analysesvaret fra laboratoriet først tikkede ind mandag aften. Forsyningen kontaktede Ringsted Kommune, Beredskabet og Ålborg Universitet. Her formodede man dog ikke, at der ville være cyanid i prøverne, som ville påvirke beboere i området.

Venter på flere prøvesvar

Den cyanid som nu er fundet, er bundet i jorden og derfor ikke skadelig i denne form. Hvis det derimod kommer i forbindelse med syre, bliver skadeligt at indånde.

Hvordan den cyanidholdige jord er havnet på Hovmarksvej vides ikke. Den forurenede jord vil blive behandlet korrekt og med rette hjælp fra eksperter på området.

Ringsted Forsyning afventer nu svar på yderligere prøver før en endelig stillingtagen for håndtering af jorden i området.