Lyt til artiklen:

Danmarks største plastik-maskine

00:00
Hastighed: ???x
03:32

Abonnementsartikel

26 tons Liebherr-materialehåndterer er fodermester på Danmarks første anlæg til sortering af plastaffald i virkelig stor skala.

Det handler om en 26 tons plastik-maskine, som selv er alt andet end plastik, men som på årsbasis er klar til at flytte 160.000 tons materialer op på transportbåndet til Danmarks største - og første - anlæg til sortering af plastaffald i den helt store skala.

Maskinen er en Liebherr LH 26 M Industri Litronic materialehåndterer, som den danske Liebherr-forhandler, Johs. Møllers Maskiner A/S, har leveret. Da den kører inde i en stor hal hos landets største plastsorteringsanlæg, ReSource Denmark i Esbjerg, er den naturligvis elektrisk. Foruden M-modellen, laver Liebherr også LH 26 med larvebånd og i en version til stationært brug. Samt i to udgaver med konventionelle dieselmotorer til udendørs brug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men på det avancerede, højteknologiske anlæg i Esbjerg står LH 26 M i øjeblikket og langer mellem 120 og 125 tons plastaffald af alle tænkelige typer over på båndet, der sender de store mængder videre til sortering og senere genanvendelse, som naturligvis er det egentlige formål. Hvis der mellem Netto-poser, plastflasker, fødevareemballage og andet plastik sniger sig Tetra Pak og metaller med, sorteres de fra og sendes til anden genanvendelse.

Nemt at vælge

- Det var såmænd ikke så vanskeligt at vælge, hvilken maskine, vi skulle bruge til at fodre vores store sorteringsanlæg. Der skulle være tale om en el-drevet maskine af et pålideligt mærke og god kvalitet. Og så er der ikke så meget at vælge imellem, fortæller ReSource Denmarks tekniske chef, Anders Rosenkilde Larsen.

- Vi diskuterede mange forskellige løsninger på den del af vores logistik, men valget faldt på en materielhåndterer med hævbar kabine som den rigtige løsning. Maskinføreren har godt overblik over arbejdsstedet og opgaven, og det giver samtidig optimal sikkerhed, siger Anders Rosenkilde Larsen.

rich-media-2
ReSource Denmarks tekniske chef, Anders Rosenkilde Larsen er her flankeret af Lars Nørgaard, der er operatør i modtagelsen til venstre, og salgschef Birger Hjelm fra Johs. Møllers Maskiner A/S til højre. Pressefoto.

Liebherr-maskinen gør da også det, den skal. Og den overanstrenger sig ikke i hverdagen hos ReSource Denmark.

- Selv om det er store mængder, den håndterer hver dag, dækker den rigeligt vores kapacitetsbehov. Vi er stadig i indkøringsfasen, og de 120 til 125 tons, vi daglig kører igennem, øges senere til mellem 150 og 175 tons, som bliver standarden, forklarer den tekniske chef.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også fra naboerne

Det store sorteringsanlæg i Esbjerg har faktisk kapacitet til at håndtere alt plastaffald i Danmark, og samtidig kan det også modtage plastaffald fra husholdninger i nabolandene. Således modtager ReSource Denmark også affald fra både Norge, Sverige og Finland.

Liebherr LH 26 grabber de kolossale mængder plastaffald op fra modtagelsen i den store hal og hælder det i tragten til transportbåndet, der sender affaldet videre ind til sortering. Anlæggets avancerede udstyr fjerner urenheder og sorterer plasten i forskellige typer, så den efterfølgende lever op til kravene for både kemisk og mekanisk genanvendelse. Der sorteres i både HDPE, PP, LDPE, PET og PVC.

Maskinen har en 90 kW elmotor, som sikrer, at den kan arbejde både emissionsfrit og med meget lavt støjniveau.