Abonnementsartikel

Gøma har siden 2008 haft egenproduktion af slamsugere/spulere, men først nu sætter de skub på markedsføringen.

Gøma har gennem flere år været kendetegnet ved sin forhandling af materiel til gyllehåndtering i landbruget. Men siden opstarten i 1975 har slamsugere også været en vigtig del af firmaet, der har hjemme i Viborg.

År 2008 er dog et skelsættende år, idet Gøma vælger at starte egen produktion af slamsugere. Renoveringerne af brugte slamsugere havde stået på gennem flere år, men nogen egenproduktion af nye maskiner var ikke en realitet før 2008.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Egenproduktionen betød dog ikke, at vi stoppede med at renovere gamle anlæg. Det gør vi stadigvæk, hvis kunden ønsker det, forklarer Karsten Kammer, salgschef hos Gøma.

- Det er helt op til kunden, hvad der skal ske. Vi udfører altid en klargøring af brugt materiel til en kunde. Nogle gange kræver de kun en udskiftning af pumperne eller lignende. Andre gange bestiller de en totalrenovering af den brugte slamsuger. Det er helt op til kunden, uddyber Peter Asmussen fra Gøma.

Stille vækst

Egenproduktionen er med salgschefens ord forgået "i det stille". Men den er ligeledes øget ganske langsomt med tiden.

- Det er sket som følge af, at der efterhånden ikke var flere brugte slamsugere, som egnede sig til at blive renoveret. Vi kan bygge en ny slamsuger/spuler, som er fuldstændig kundetilpasset ned til mindste detalje, siger Karsten Kammer.

- Det er vigtigt at få tilpasset slamsugeren til kundens behov. Så betaler de ikke for en maskine, som opfylder et behov, de ikke har, tilføjer Peter Asmussen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig falder produktionen af slamsugere fint sammen med salget af gyllevognene.

- Det gør, at vi kan udnytte vores stille perioder og ikke behøver at afskedige folk. Vores folk synes, det er en spændende opgave at skabe de kundetilpassede løsninger, siger Karsten Kammer.

Gøma udstiller på den kommende Agromek messe i Herning, og på deres stand vil der blive lejlighed til at se en helt nybygget slamsuger. I skrivende stund er den under konstruktion i produktionshallen hjemme i Viborg, men til Agromek står den klar på standen. Den skal vise, hvad Gøma er i stand til på den front, og forhåbentlig kan det give landbrug og entreprenører mod på en investering.

- I de gode år er efterspørgslen på 8-10 enheder. Ikke noget vildt og voldsomt. Vi håber på en stille og rolig vækst. Ti enheder vil være rigtig fint, fastslår Karsten Kammer.

De store opbygninger kræver rigtig mange arbejdstimer for et hold på tre mand, og håbet er at holde et hold beskæftiget hele året.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Styrken følger med

Slamsugerne henvender sig både til kloakmestre og entreprenører, og især maskinstationerne har tradition for at have en slamsuger.

- De store maskinstationer har næsten altid en lille entreprenørafdeling. Slamsugeren/spuleren kan også anvendes til at spule dræn med, så den er ikke til at undvære, mener Karsten Kammer.

Han erkender, at Gøma ikke rigtigt har været ude og gøre opmærksom på deres talenter i forhold til renovering og produktion af slamsugere. Agromek og landets dyrskuer har typisk været de steder, hvor virksomheden har været repræsenteret, men slamsugerne har ikke for alvor været i fokus. Nu kommer de med på Agromek 2014, og til maj næste år vil de som noget helt nyt også være at finde, når messen E&H løbet af stablen uden for MCH i Herning.

Forhåbentlig med meget bedre vejr end sidste gang.

- Vores deltagelse i E&H skal vise, at vi gerne vil mere med slamsugerne. De, vi allerede har solgt, har givet os en øget bevågenhed. Samtidig er vi kendte for at være stærke på eftermarkedet til landbrug, og det er klart, at vi vil føre den styrke med over til entreprenørerne. De skal ikke være nervøse, understreger salgschefen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Egen niche

Et årligt salg på 8-10 nye slamsugere lyder måske ikke af meget, men til gengæld er det for en kunde en forholdsvis stor investering og dermed en stor omsætning for Gøma.

I forhold til konkurrenterne på markedet er Karsten Kammer ganske rolig.

- Jeg mener, vi har fundet en lille niche i Danmark, da andre producenter af slamsugere leverer lastbilsopbygninger. Jeg tror ikke, vi flytter folk fra lastbilerne og over til en slamsuger efterspændt en traktor. Men en traktor kan komme frem til steder, hvor en lastbil ikke kan. Samtidig kommer mange af kunderne til vores type opbygning fra landbruget, og vi har ingen ambitioner om at skulle til at omvende kloakfolkene, siger han.

- Man kan altid konkurrere på prisen, men det er der ingen, som tjener penge på. Så vil vi hellere koncentrere os om vores egen niche. Mange af vores kunder i dag til slamsugerne/spulerne er firmaer, som har skiftet side fra landbruget. På den måde leverer vi allerede til entreprenører og kloakmestre, som har brug for kundespecifikke løsninger, konstaterer Karsten Kammer.