Abonnementsartikel

Hospitaler i Aarhus, Vejle, Randers og Nordjylland er i gang med at forny blandt andet de hårdt belastede kloakledninger og faldstammer som aldrig før.

Hospitaler i Aarhus, Vejle, Randers og Nordjylland er i færd med at få foretaget strømpeforinger, og generelt tænker hospitaler og industrivirksomheder i stigende grad afløbsinstallationer ind som en del af helhedsløsninger. Sådan lyder meldingen fra Per Aarsleff, der er en af de store aktører inden for fornyelse af afløbsinstallationer med strømpeforinger.

- De driftsansvarlige på hospitalerne har med tiden erfaret, at hvis der bliver renoveret, inden ledningsnettet falder helt sammen, så er det ikke længere forbundet med driftstop samt store gener for ansatte og patienter, når kloakker, faldstammer og regnvandsstammer skal fornyes. Det sker ved hjælp af såkaldte strømpeforinger, siger salgsleder hos Per Aarsleff, Henrik Kjær, i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingen plads

På AUH i Skejby er Aarsleff i øjeblikket i gang med at strømpefore både faldstammer og kloakledninger. Her har det vist sig, at de blot 30 år gamle faldstammer er tæret op. Her bruges strømpeforingsteknikken på børneafdelingen og i Blodbanken, så patienter og personale ikke udsættes for støj og støvgener.

- Faldstammerne er støbt ind i betonen, så med strømpeforingsteknikken kan vi slippe for at banke beton ned fra gulv til loft. Endvidere er der så mange ledninger og installationer flere steder, at der slet ikke er plads til at banke betonen ned, uden at det hele skal demonteres. Derfor er strømpeforing ofte også en billigere løsning, siger Martin Kallesø-Hansen, senior-projektleder og diplomingeniør hos Alectia, der er rådgiver for AUH.

Bruger video

På selve kloaknettet er tendensen, at hospitalerne på baggrund af TV-inspektion får udarbejdet tilstandsvurderinger, og efterfølgende deles kloakrørene op i et skadesindeks, der viser kloaknettets tilstand i de forskellige områder. På den måde får de driftsansvarlige på hospitalerne et prioriteret og budgetteret overblik over økonomien og det fremtidige vedligeholdelsesarbejde.

Henrik Kjær peger på, at sker der først kollaps af kloakledninger, så kan det ikke undgås, at de gamle rør skal graves op og erstattes af nye. Og så bliver det ifølge Aarsleff markant dyrere, end hvis det var muligt at forny rørene med strømpeforinger.

En Aarsleff-strømpeforing er en polyesterforing, der krænges ind i eksisterende, nedslidte rør. Der er mulighed for at tilpasse de forskellige typer af strømpeforinger til det spildevand, der udledes på hospitalerne, og alt efter belastningen har strømpeforingen en forventet levetid på op til 100 år.