Abonnementsartikel

Under arbejdet med at nedlægge kloakrør i Tiendeladen i Aalborg midtby dukkede 10 skeletter frem af jorden.

Der er arbejdsdage, som hurtigt går i glemmebogen, og der er dage, som skiller sig ud. En af de mindeværdige dage fandt sted i april måned i år, hvor kloakarbejdere var i gang med at nedlægge kloakrør i Tiendeladen i Aalborg midtby. Pludselig dukkede skeletterne af 10 lemlæstede mænd frem.

Blot for en god ordens skyld: der er hverken tale om en bestialsk mordgåde eller en arbejdsulykke, men derimod om et stykke dramatisk danmarkshistorie.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det opsigtsvækkende fund er ikke kun kommet bag på kloakarbejderne, men også på arkæologerne fra Nordjyllands Historiske Museum, som her ved årets afslutning kigger tilbage på 2019.

Faldt i Grevens Fejde

De 10 skeletter har ifølge arkæologerne tydelige mærker efter kamphandlinger og led en voldsom død. Skeletterne er rige på knoglebrud og frakturer, som skyldes både stumpe og skarpe våben. Den mest døde - om man så må sige - har ikke færre end 18 skader i sit kranie - alle forårsaget af kamphandlinger. Selv gravlægningen er formentlig sket i al hast. Skeletterne viser tegn på, at de faldne er blevet trukket af sted under armene og kylet i en bunke med andre lig.

Kulstof 14-analyser daterer massegraven til begyndelsen af 1500-tallet. Ligene stammer derfor sandsynligvis fra feltherre Johan Rantzaus storm på Aalborg tidligt om morgen 18. december 1534 under borgerkrigen Grevens Fejde.

Under denne borgerkrig kæmpede Johan Rantzau som feltherre for kong Christian 3., mens Skipper Clement kæmpede til fordel for den tidligere konge Christian 2. Skipper Clement havde i september 1534 indtaget Aalborg fra søsiden, men 18. december samme år tabte hans bondehær og byens borgere byen til Johan Rantzaus lejetropper. Isotop-analyser af skeletterne har desuden vist, at de fundne skeletter er lokale, nordjyske borgere. Derfor mener arkæologerne, at der er tale om mænd fra Skipper Clements bondehær.

Samme sted og i samme grav, hvor de 10 skeletter er fundet, fandt man i 2014-15 yderligere 18 skeletter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det arkæologiske fund skal efter planen indgå i den nye udstilling Oprør i Nordjylland, der åbner på Aalborg Historiske Museum 15. februar 2020.

Se video her.