Abonnementsartikel

Over de kommende fem år skal produktionsarealet fordobles hos skovlproducenten fra Vestjylland. Men vækst i forretningen er ikke hovedambitionen.

I Lem nær Ringkøbing er jagten gået ind. Direktør og indehaver af JST Niels Jørgensen har nemlig sat sig selv et nyt mål - at finde virksomhedens rette størrelse. Hvad den skal være, vender vi tilbage til.

For fysisk er rammerne nødt til at vokse. Og Niels Jørgensen har derfor planlagt 3500 kvadratmeter nyt byggeri med byggestart i år eller næste år - godt og vel en fordobling af virksomhedens nuværende areal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Formålet med byggeriet er at afhjælpe flere problemstillinger. Fabrikken, der startede ud i et gammelt maskinhus på Niels Jørgensens fødegård, har af samme årsag et design, som godt kunne være mere hensigtsmæssigt i forhold til input, produktion, output og lager. En tilbygning vil kunne optimere indretningen.

Samtidig skulle der også gerne blive bedre plads til såvel medarbejderne som virksomhedens første svejserobotter. Sidstnævnte er en vision Niels Jørgensen længe har tumlet med.

- Robotter bliver simpelthen uundværlige i fremtiden. Så dem er vi nødt til at finde plads til. Samtidig har vi en plan om at få plads til langt flere færdigproducerede emner, så vi kan øge vores fleksibilitet i forhold til kunderne. Derfor skal der bygges ud nu, forklarer direktøren.

Nej tak til pension

Niels Jørgensen kunne ellers have takket nej til bøvlet med plantegninger, håndværkere og byggerod. For et par år siden fik han et bud på sin virksomhed, med hvilket han nok kunne have holdt skindet på næsen i en anseelig fremtid uden at arbejde alt for hårdt.

rich-media-2
Der er lige nu 43 medarbejdere i virksomheden, og ifølge indehaveren behøver der ikke være mange flere. Foto: Thøger Raun.

Men selv om den 40-årige indehaver mangt en gang har overvejet, hvad der skal ske "efter" JST, er det langt fra salg til en kapitalfond med efterfølgende verdensekspansion, der står først for. Det slår Niels Jørgensen fast inden Maskintekniks udsendte har slugt den første mundfuld kaffe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har fået enkelte bud på virksomheden, men den er ikke til salg. Jeg mener - min kone ville ikke vide, hvad hun skulle stille op med mig, hvis jeg lige pludselig kom hjem i stedet for at arbejde 80 timer om ugen, siger han med et grin.

Og hvis der endelig skulle ske noget andet end skovlproduktion i Niels Jørgensens arbejdsliv, er det ikke de tilbagelænede jobs, direktøren drømmer om.

- Jeg kunne godt tænke mig at stikke til søs på en af de både, som fanger kongekrabber udfor Alaskas kyster. Det, tænker jeg, kunne være en fed oplevelse, forklarer Niels Jørgensen, som startede JST med penge tjent på havet.

Det går ikke i fisk lige foreløbig

Men det er dog hverken fiskeri, salg eller afvikling, som står først for. For nu gælder det udvikling i stedet. Målet er dog ikke uhæmmet vækst.

- Jeg mener, at vi har den rette størrelse, når vi er omkring 45 medarbejdere, som vi er lige nu. Det er overskueligt, så det håber jeg, at vi kan fastholde fremover, siger Niels Jørgensen, der nok praktiserer, hvad man høfligt vil kalde konservativ forretningsførelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Indehaver Niels Jørgensen på vej ned gennem sin fabrikshal. Foto: Thøger Raun.

JST drives uden gæld, og investeringer bliver foretaget for opsparede midler. Og selv om enhver revisor - inklusive Niels Jørgensens egen - ville mene, den adfærd er uhensigtsmæssig i en moderne verden, giver det ro på bagsmækken, lyder forklaringen.

- Jeg mener, at det er en kæmpe fordel. Vi skal ikke ud at tigge penge hos banken, hvis vi ønsker at gøre noget eller ændre en produktlinje, og det giver os en høj grad af fleksibilitet og stabilitet. Det har både gavnet os her under corona-krisen, og det kommer også til at få os derhen, hvor vi skal være i fremtiden, fortæller direktøren.

rich-media-6
Et af virksomhedens andre nye tiltag er en frontskovl med afvisende belægning, som kan bruges på eksempelvis teglværker, hvor materialerne har en tendens til at sidde godt fast. Foto: Thøger Raun.