sonsoreret-indhold

Abonnementsartikel

Bygherrerådgiver og ejendomsforvalter Newsec opnår blandt andet forbedret indeklima og markant lavere CO2-aftryk efter en omfattende og fremtidsikret renovering af den Danica-ejede bygning i Sydhavnen.

Ombygningen af kontorhuset Nauticon ved Sjællandsbroen har været et renoveringsprojekt spækket med innovative tekniske løsninger. Dynamisk glas, som på nuværende tidspunkt ikke er anvendt mange steder i Danmark, energieffektiv køling og et avanceret CTS-anlæg er blot nogle af de løsninger, Newsec som bygherrerådgiver har taget i brug på projektet. Newsec har stået for ideoplæg, byggeprogram og dispositionsforslag i samarbejde med Erik Arkitekter og Vita Ingeniører.

Formålet har været at fremtidssikre Nauticon ved blandt andet at forbedre indeklimaet, reducere driftsomkostningerne og CO2-aftryk samt reducere omkostninger ved fremtidige lejemålsindretninger. Derudover er ambitionen, at bygningen bliver DGNB certificeret.

Indbygget fleksibilitet

Bygherren, Danica Ejendomme, ønskede en renovering af bygningen for at opnå bedre indeklima, lavere driftsomkostninger og et mindre CO2-aftryk i tråd med Danica reduktionsmål om at mindske selskabets omfattende ejendomsporteføljes CO2-udslip med knap 70 procent i 2030.

Fleksibilitet og fremtidssikring af ejendommen var ligeledes en prioritet fra Danica. Derfor er de udarbejdede løsninger fleksible i forhold til eventuelle fremtidige ombygninger eller tilpasninger af kontorarealerne.

Bedre styr på varme og køl

Den store udfordring var først og fremmest de store glasfacader, som giver en stor varmebelastning. Når varmen skal kontrolleres, er der brug for masser af køling og ventilation, hvilket traditionelt set bruger virkelig meget energi. Derfor skulle der findes en mere bæredygtig måde at nedbringe varmen og kølebehovet på. Samtidig ønskede man en driftsstabil og vedligeholdelsesfri løsning som effektivt kunne afskærme fra solen og samtidigt tillade udsyn.

Glas med elektronisk styring

Brug af elektrokrome glas blev løsningen på indeklima-udfordringen. Det er elektronisk styret glas, hvor solens styrke bestemmer toningen af glasset - og dermed, hvor stor varmegennemstrømningen er. Jo mere varmen inde i bygningen kan nedbringes, jo mindre køling og ventilation er der behov for. Toningen af glasset styres af CTS anlægget og kan overstyres af brugerne.Toningen af glasset styres af CTS anlægget og kan overstyres af brugerne.

rich-media-2
Newsec kan som ejendomsforvalter og bygherrerådgiver løbende monitorere, forbedre og udvikle mere klimavenlige løsninger. Foto: Newsec.

Hertil blev der designet og opstillet et facadeopdelt ventilationsprincip, hvor luftmængden i de enkelte rum kan ændres gennem CTS-anlægget til at dække behovet i kontorer og mødelokaler med løbende tilbagemeldinger fra indblæsningsarmaturerne. Denne styring betyder, at temperaturen er behagelig, og den rette luftmængde altid anvendes.

De tekniske installationer er lagt ud med ekstra kapacitet, så ved en fremtidig ombygning fra kontor til mødelokaler vil det derfor alene være det tekniske styresystem, der skal programmeres anderledes. Derved kan man nedbringe omkostninger til ombygninger, udskiftning af velfungerende materialer og forkorte selve byggeperioden. Kort fortalt vil det gøre eventuelle ombygninger i fremtiden både mere fleksible og billigere.

- I Newsec bruger vi vores data og rapporteringsværktøjer til at fastlægge konkrete handlinger for nedbringelsen af CO2-aftrykket sammen med kunden. Vi kan løbende monitorere, forbedre og udvikle mere klimavenlige løsninger. Som ejendomsforvalter ved vi, hvad ejendommen indeholder, fordi vi drifter den hver dag. Når vi kombinerer den viden med vores nye digitale rapporteringsplatform, står vi med en meget stærk løsning for kunden, siger Michael Jørgensen, fagchef i Energi og Indeklima i Newsec.