Abonnementsartikel

Ni virksomheder er rodet ind i kartelsagen, hvor syv virksomheder og 11 enkeltpersoner indtil videre har fået bøder. Rækken af retssager nærmer sig enden, men der kører fortsat ankesager for millioner af kroner.

Kartelsagen i nedbryderbranchen har kastet skygger over hele branchen i flere år. Både små virksomheder og nogle af de helt store i nedbryderbranchen har været på anklagebænken.

Sagen begyndte at rulle i 2015, hvor Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen (KFS) tog på uanmeldt kontrolbesøg. I foråret gik sagen videre til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), som i daglig tale nok er mest kendt som Bagmandspolitiet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Seneste udvikling i sagen kom torsdag, hvor KFS meddelte, at tre virksomheder har accepteret at betale deres bøder fra byretten på samlet 6,4 millioner kroner.

Vi har talt med KFS' kontorchef for Efterforskning og Karteller, Stefan Kobbernagel.

- Vi nærmer os afslutning på sagen. To virksomheder har valgt at anke deres domme til landsretten, hvor den første skal behandles til oktober, siger kontorchefen.

Anker for seks millioner

De to ankesager involverer nedrivningsvirksomhederne J. Jensen og datterselskabet CMP Nedrivning. De er i byretten idømt bøder på henholdsvis en og seks millioner kroner. CMP's sag skal for retten til oktober, mens J. Jensen-sagen ikke er fastlagt endnu. Ifølge Stefan Kobbernagel formentlig fordi, man vil se, hvordan den første sag ender.

Ud over virksomhederne er to ledende medarbejdere fra begge virksomheder også idømt bøder i byretten, men de er også anket til Østre Landsret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De to medarbejdere hos J. Jensen er idømt bøder på hver 25.000 kroner, mens det for medarbejderne hos CMP handler om 125.000 kroner til hver. Bødeforskellen ligger i, hvornår forholdene er begået. Der kom en strafskærpelse i 2013, siger Stefan Kobbernagel.

De øvrige dømte virksomheder er Kingo Karlsen, Villy C. Petersen Entreprise, G. Tscherning, Brandis og Midtsjælland Nedbrydning. Derudover er sagen mod en ottende virksomhed trukket tilbage. Sagens niende virksomhed er Søndergaard Nedrivning. Virksomheden har fået tiltalefrafald, da de har samarbejdet med myndighederne.

Samlet er virksomheder og medarbejdere blevet idømt bøder på lidt mere end 18 millioner kroner. Ankesagerne dækker over 6,3 millioner kroner, og kun en enkelt ledende medarbejder har endnu ikke været i byretten.