Tirsdag er der første spadestik på en ny daginstitution i Vanløse, hvor byggepladsen arbejder med en række bæredygtige initiativer.

For et år siden var København vært for det internationale C40-klimatopmøde. Her lancerede overborgmester Frank Jensen (S) et udspil om at gøre kommunens byggerier mere klimavenlige som et led i målet om i 2025 at blive den første CO2-neutrale hovedstad.

København er en kæmpe bygherre, der bygger for cirka tre millarder kroner hvert år, og omlægning til mere bæredygtigt byggeri har derfor et kæmpe klimapotentiale. Kommunen vil omlægge sine bygge- og anlægsmaskiner, så de er fossil- eller emissionsfrie, og derved reducere CO2-udledningen. Kommunen vil samtidig stille krav til sine entreprenører om at gøre det samme.

I Vanløse, hvor en ny daginstitution skal opføres, har entreprenøren Enemærke & Petersen i Trust-partnerskabet, taget en række initiativer til at gøre byggepladsen mere bæredygtig.

Affaldsortering og emissionsfrie maskiner

Maskinerne på byggepladsen er fossil- eller emissionsfrie, så de ikke udleder partikler, der skader miljøet. Der affaldssorteres med fokus på at genanvende emballage og reducere spild. Og endelig skal selve fragten af en række materialer til byggepladsen ske med lastbiler, der kører på biodiesel.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- København skal gå forrest i den grønne omstilling. Og her kan vi som bygherre gøre en kæmpe forskel for at nedbringe CO2 og skabe renere luft. Jeg er utrolig glad for at tage første spadestik på en ny daginstitution, der giver gode rammer for Vanløse-børnene og flere daginstitutionspladser. Og så er det fantastisk, at vi samtidig er på vej mod kommunens første emissionsfri byggeplads. Det er et vigtigt skridt mod flere bæredygtige løsninger i byggeriet, siger Frank Jensen.

- Nu kan vi konkret skabe handling med forskellige tiltag og virkemidler, så vi kan reducere klimaaftrykket, mens vi bygger. Det er der virkelig mening og perspektiver i, når man tænker på antallet af byggepladser i København. Vi er rigtig glade for de konkrete erfaringer, vi kan få ud af samarbejdet om byggepladser i København, og bringe dem videre ud i landet, siger partnerskabsdirektør i Trust, Kim Thinggaard.

Daginstitutionen Mundi på Klitmøllervej 20 i Vanløse forventes at stå færdig til indflytning i december 2021.