Lyt til artiklen:

Genetablering af ødelagt banelegeme i gang

00:00
Hastighed: ???x
01:20

Abonnementsartikel

Det er endnu usikkert, hvornår banen mellem Herning og Skjern kan genåbne efter den voldsomme underminering på et strækning syd for Kibæk.

Ca. 15 meter fritsvævende skinner og sveller har siden lørdag aften været et sælsomt syn på jernbanen mellem Herning og Skjern et par kilometer syd for Kibæk.

Ved en vandunderføring skyllede jord og skærver væk, så jernbanen blev ødelagt. De indledende undersøgelser viser, at årsagen var de enorme mængder regn, som førte forskellige materialer med sig. Disse materialer stoppede vandunderføringen til, samtidig med at en dæmning i en nærliggende sø, kollapsede, og sendte yderligere enorme mængder vand mod jernbanen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Foto: Rene Mark Nielsen.

Banedanmark er endnu onsdag eftermiddag forbeholdne med at fortælle om problemets årsag og omfang, samt hvornår opgaven forventes færdigudført.

- Det, der er sket ved Kibæk, er voldsomt og meget usædvanligt. Vi tager det dybt alvorligt og skal have undersøgt den præcise årsag til, at anlægget kollapsede. Vi har så sent som i 2021 foretaget et funktionseftersyn af det konkrete anlæg, og det fungerede, som det skulle. Vi arbejder samtidig på hurtigt at genetablere sporet, så der igen kan køre spor på strækningen. Det kommer dog til at tage tid, for det er et større anlægsarbejde, siger områdechef i Banedanmark Infrastruktur, Bianka Saarnak.