Lyt til artiklen:

Rekruttering af unge i fokus da UU-vejledere besøgte midtjysk entreprenør

00:00
Hastighed: ???x
04:52

Abonnementsartikel

17 UU-vejledere fra Viborg Kommune besøgte tirsdag Skive Anlæg og Entreprenør til en dag, hvor hovedformålet var at øge kendskabet til branchen og skabe et godt netværk.

Manglen på arbejdskraft i anlægs- og entreprenørbranchen er fortsat et stort problem. Tal fra Danmarks Statistik viser, at over halvdelen af virksomhederne i anlægsbranchen manglede arbejdskraft i august måned.

Den problematik har man hos Skive Anlæg og Entreprenør besluttet, at man vil forsøge at gøre noget ved.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi prøver at være proaktive i den her kamp og rekruttere nogle folk både til faget men naturligvis også os selv, siger Mie Østergaard, der er kommunikations- og marketingchef hos Skive Anlæg og Entreprenør.

Tre-i-én virksomhedsbesøg hitter i Herning

Se også:

Tre-i-én virksomhedsbesøg hitter i Herning

Den midtjyske entreprenørvirksomhed har derfor indledt et samarbejde med både Skive og Viborg Kommuner om en række initiativer, der skal være med til at tiltrække arbejdskraft til branchen.

"Struktør"

Seneste skud på stammen af initiativer fandt sted i går tirsdag, da virksomheden havde besøg af 17 uddannelsesvejledere fra Viborg Kommune.

Hos Skive Anlæg og Entreprenør mener man nemlig, at det er vigtigt, at man som aktør i branchen er med til at udbrede forståelse for netop branchen, arbejdet og de vigtige funktioner, man udfylder.

- Det er jo blevet sådan, at man taler sig selv ned i faget. Det er vigtigt at vise, at vi er stolte af at være brolæggere, rørlæggere eller anlægsstruktører, siger Mie Østergaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Besøget var tilrettelagt med nogle forskellige oplæg - blandt andet et fra en elev. Derudover fik uddannelsesvejlederne en rundvisning hos virksomheden.

rich-media-4
Til dagen var der blandt andet forberedt et oplæg fra en elev. Pressefoto.

- Det var et rigtig fint indblik i, hvordan sådan en entreprenørvirksomhed arbejder. Det er ikke nødvendigvis nogle arbejdsopgaver, som man lige studser over til daglig. Og så er det rart, når man siger "struktør" til de unge mennesker, at man også har været ude og se, hvad det er, de reelt laver, så man kan komme med et par eksempler, fortæller Niels Svendsen, der er uddannelsesvejleder i Viborg Kommune og deltog i virksomhedsbesøget.

Mie Østergaard forstår godt, at det kan være svært, at vejlede de unge i eksempelvis en entreprenørfaglig retning, når man ikke har stiftet bekendtskab med faget.

- Hvis du er vejleder og selv har taget en gymnasial retning, så er det jo også typisk den baggrund, du vejleder ud fra. Så har man ikke nødvendigvis et stort indblik i, hvad der ellers er af muligheder derude. Hvor skulle man også få det fra? siger Mie Østergaard.

Succes for begge parter

Hun fortæller, at besøget var en stor succes for begge parter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det gik mega godt. Der var nogle af dem, der havde en fin idé om, hvad vi lavede, men der var også mange, der spurgte rigtig meget ind, fordi de var nysgerrige på faget og syntes, det var spændende, fortæller Mie Østergaard og betragter det som en succes, at besøget gik over planlagt tid, fordi der var så stor interesse for virksomheden, faget og branchen blandt de besøgende.

Hun fortæller, at præmissen for besøget var, at det var Skive Anlæg og Entreprenør, der skulle give, og uddannelsesvejlederne, der skulle modtage. Alligevel fik entreprenørvirksomheden en masse ud af dagen.

rich-media-6
Administrerende direktør hos Skive Anlæg og Entreprenør Michael Nielsen viste rundt på dagen. Pressefoto.

- Resultaterne kan vi jo ikke se endnu, men det kan vi forhåbentlig på den længere bane. Det handler jo også om netværk. Nu har vi 17 gode ambassadører derude, siger Mie Østergaard.

Og den del kan der være noget om. I hvert fald har Niels Svendsen allerede været ude og gøre lidt opmærksom på de muligheder, en virksomhed som Skive Anlæg og Entreprenør kan tilbyde for de unge.

- Så sent som i dag har jeg været i kontakt med den skole, hvor jeg har allerflest af mine elever. Det er et sted, hvor de laver rigtig mange skolepraktikker, og der har jeg sagt til afdelingslederen, at de bare skulle henvende sig, hvis de havde nogle elever, der gerne ville det der med maskiner eksempelvis, siger Niels Svendsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et fælles ansvar

Udover at virksomhedsbesøget var inspirerende, synes Niels Svendsen, at det var rart at mærke, at virksomhederne havde brug for uddannelsesvejlederne, men også at de selv tager et ansvar for rekrutteringen til branchen.

- De gør naturligvis det, de kan. Men det er fedt at mærke, at virksomhederne også har brug for os til at fortælle de gode historier og spore nogle unge mennesker ind på, at der findes andet end gymnasierne, siger han og fortsætter:

- Det var også godt at høre, at de ikke er interesserede i at rende og stjæle medarbejdere fra hinanden. De er interesserede i at rekruttere nogle nye. Det er mega fedt, at de tager den her opgave på sig.

Mie Østergaard håber, at initiativer som deres kan inspirere andre virksomheder til at gøre noget lignende.

- Vi vil gerne være et forbillede for andre virksomheder, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et af initiativerne hos Skive Anlæg og Entreprenør har allerede givet pote. En 10. klasses elev er nemlig startet hos dem to dage i ugen, efter man afholdt et praksisorienteret virksomhedsbesøg for nyligt, hvor eleverne var ude og afprøve tre forskellige arbejdsopgaver.