Lyt til artiklen:

Østjysk entreprenør tester LCA-værktøj

00:00
Hastighed: ???x
02:46

Abonnementsartikel

Hos entreprenørvirksomheden Vam A/S har man bidraget til udviklingen af et LCA-værktøj. Virksomheden mener, at det er vigtigt at være på forkant, når det kommer til bæredygtighed, og ser værdien i at kunne præge udviklingen.

I Danmark står byggeriet for cirka 30 procent af CO2-udledningen, og udgør cirka 35 procent af al affaldsproduktion ifølge tal fra Klimapartnerskabet for Byggeri og Anlæg.

Derfor er det helt naturligt, at branchen er i gang med at omstille sig for at mindske sit miljø- og klimaaftryk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det gælder også hos entreprenøren Vam A/S ved Auning, der har besluttet sig for at bidrage til udviklingen af et LCA-værktøj fra EG Sigma.

Zeppelin: Nul-emission kræver bedre brændstof infrastruktur

Se også:

Zeppelin: Nul-emission kræver bedre brændstof infrastruktur

LCA - Life Cycle Assessment bruges til at vurdere, hvilke potentielle miljøpåvirkninger og hvilket ressourceforbrug, der er tilknyttet et produkt eller en service.

- Vi bruger det til at regne på, hvor mange ressourcer vi bruger. Det kan for eksempel være på vores maskiner og de materialer, vi anvender, fortæller Morten Hansen, der er tilbudsansvarlig hos Vam A/S

Han har gennem en periode været med i en testgruppe, der har testet et LCA-tilføjelsesprogram, hvilket har involveret webinarer og kontinuerlig feedback til producenten.

- Vi gør det, fordi der bliver større og større efterspørgsel på, at man i branchen kan levere nogle tal på bæredygtighed. Der er også flere af vores kunder, der efterspørger det, fordi de gerne vil medregne det, når der skal træffes beslutninger, siger Morten Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men det handler selvfølgelig også om økonomi for rigtig mange, og derfor udarbejder vi ofte flere løsningsforslag på en entreprise. Nu kan vi også træffe beslutninger ud fra bæredygtighed eller et mix mellem de to, siger Morten Hansen.

Flere årsager

Der er flere årsager til, at Vam A/S har valgt at engagere sig i udviklingsprocessen af LCA-værktøjet.

- Vi kunne jo sagtens bare vente på, at værktøjet var færdigudviklet, men vi vil gerne være med fra starten. Jeg tænker, at hvis man bare sidder og venter på det, så kan man hurtigt komme bagefter, og vi vil naturligvis gerne være foran. At være med i testgruppen er en god måde at få det ind under huden, siger Morten Hansen.

Graveskovlen der lokaliserer objekter, mens du graver

Se også:

Graveskovlen der lokaliserer objekter, mens du graver

- Det er en anelse komplekst det der CO2. Der er så mange muligheder og elementer i det. Hvordan skal man præsentere det for en bygherre for eksempel? siger han.

Selvom efterspørgslen på tal for bæredygtighed er voksende, så er den endnu ikke decideret stor. Men det bliver den formentlig, siger Morten Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og når det bliver et konkurrenceparameter, vil vi gerne være klar, siger han.

Derudover vil Morten Hansen og Vam A/S gerne være med til at sætte deres præg på værktøjet.

- Det er jo spændende. Det kræver selvfølgelig også noget tid, men det betaler sig forhåbentlig i den anden ende, siger han.