Lyt til artiklen:

Betonproducent reducerer brugen af cement i alle afløbsprodukter

00:00
Hastighed: ???x
04:25

Abonnementsartikel

Cement, som udgør den vigtigste bestanddel af beton, er et utroligt CO2-tungt materiale.

Fremadrettet produceres alle afløbsprodukter fra IBF med mindre cement, hvilket reducerer CO2-udledningen fra produkterne med cirka 40 procent.

Det skriver den danske betonproducent i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Afløbsprodukterne er det første samlede sortiment, som overgår til den nye standard hos producenten.

IBF har sat et mål om at reducere CO2-udledningen fra deres forretning med 70 procent inden udgangen af 2030. Derfor er betonproducenten gået i gang med at introducere nye bindemidler på alle deres fabrikker, som kan erstatte dele af cementen.

Granuleret højovnsslagge

Cement, som udgør den vigtigste bestanddel af beton, er nemlig et utroligt CO2-tungt materiale.

IBF kan ændre hele standardsortimentet på afløb, da virksomheden anvender Ground Granulated Blast-furnace Slag (GGBS), som er betegnelsen for formalet, granuleret højovnsslagge. Det er et restprodukt fra stålindustrien.

rich-media-2
IBF har opkøbt GGBS, så de har forsyninger flere år ud i fremtiden. Pressefoto.

- Det smarte ved GGBS er, at det er lige så stærkt som cement og skaber de samme egenskaber i beton. Men fordi GGBS er et restprodukt, som opstår, når man producerer stål, så er CO2-udledningen væsentligt lavere, siger ingeniør og afdelingschef i IBF, Jesper K. K. Bang, i pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- CO2-udledningen følger nemlig altid hovedproduktet, som i dette tilfælde er stål, og ikke spildet fra produktionen. Det betyder, at CO2-udledningen fra beton reduceres drastisk, når vi anvender GGBS i stedet for cement, siger han.

Håndteres ikke anderledes

GGBS har ifølge producenten været anvendt i betonproduktion i årtier i andre dele af Europa, men i Danmark har det aldrig været særlig udbredt.

- Vi har sat alle sejl ind på at nedbringe CO2-udledningen fra vores produkter. Vi har arbejdet i flere år på at skaffe adgang til GGBS, og nu er vi klar til at sætte hastigheden på produktionen op, siger Jesper K. K. Bang.

rich-media-4
GGBS er formalet, granuleret højovnsslagge og er et restprodukt fra stålproduktion. Pressefoto.

IBF gør opmærksom på, at afløbsprodukterne produceres i nøjagtig samme høje kvalitet som normalt: Holdbarheden og styrken er den samme, varenummeret er det samme, produkterne skal håndteres på samme måde ude på byggepladsen, og prisen er den samme, lyder det. Det eneste anderledes er en reduceret CO2-udledning fra dem.

EDP'er på afløbsrør

Betonproducenten leverer desuden EPD'er på standard afløbsrør, som viser den præcise CO2-udledning fra det enkelte produkt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

EPD er en miljøvaredeklaration og står for "Environmental Product Declaration". Det har til formål at dokumentere byggevarens miljømæssige egenskaber og udvikles i henhold til anerkendte europæiske og internationale standarder.

IBF gør opmærksom på, at CO2-reduktionen skal ses i forhold til CO2-udledningen fra produktionen i 2021. Nogle enkelte produkter ligger lige under 40 procent, mens resten ligger over, lyder det.

Nedriver har skabt en

Se også:

Nedriver har skabt en "lille kultur" omkring klimaregnskab

- EDP'er er et utroligt vigtigt værktøj for vores kunder, som skal bruge disse informationer, når de skal udarbejde klimaregnskaber, og når de ønsker at få Svanemærket eller DGNB-certificeret deres byggerier, siger Jesper K. K. Bang.

- Derfor er vi glade for, at vi helt fra starten kan levere EPD'er til kunderne på de nue CO2-reducerede afløbsrør, siger han.

Et stort klimaaftryk

Om tiltaget siger bestyrelsesformand i IBF, Preben Rosenkilde, således:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- IBF er en af Danmarks største betonproducenter. Vi ved, at vi har et stort klimaaftryk. Derfor har vi også et tilsvarende ansvar for at reducere det. Det her er et vigtigt skridt på vejen i den retning.

- Vi sidder på en stor markedsandel indenfor afløb. Når vi ændrer hele sortimentet på den her måde, så kan det potentielt få stor betydning for den samlede CO2-udledning fra afløbsområdet i Danmark, siger han i pressemeddelelsen.

Forlængelse af ringvej sker med certificeret slaggegrus i vejkassen: Her er erfaringerne

Se også:

Forlængelse af ringvej sker med certificeret slaggegrus i vejkassen: Her er erfaringerne