Abonnementsartikel

De 16 ton tunge sammensmeltninger af traktorer og rendegravere skyder en topfart på 80 kilometer i timen.

Forsvaret har indkøbt seks nye JCB HMEE. Forkortelsen HMEE står for High Moblility Engineer Excavator. Maskinerne er en kombination af undervognen fra en JCB Fastrac traktor og en JCB-rendegraver. Maskinens navngivning beskriver meget godt, hvilken maskintype og hvilket formål den er blevet udviklet til.

JCB Fastrac er kendt for deres højtudviklede affjedringssystem samt høje hastighed, mens JCB-rendegraveren er kendt for stærke egenskaber indenfor gravearbejde og læsning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Begge maskiner har endda verdensrekorder indenfor hvert felt, da JCB Factrac lige er blevet kåret til verdens hurtigste traktor, mens JCB-rendegraveren ifølge producenten er verdens mest solgte rendegraver.

De nye maskiner er armeret og vejer 16 ton. Rendegraverne har en topfart på op til 80 km/t og kan dermed følge med i militære konvojer. Derudover har maskinerne 4-hjulstræk og 4-hjulsstyring sammen med fuld affjedring og ABS-bremser. I maskinerne ligger en 6,7 liter Cummins motor med 200 hk.

Ny kapacitet tilføres forsvaret

Tilbage i 2016 begyndte udbuddet som siden har omfattet en omfattende markedsundersøgelse, forhandling, test og produktion.

Ifølge Forsvarsministeriets Materiel & Indkøbsstyrelse (FMI) er HMEE et eftertragtet køretøj, og JCB producerer mange af samme type til blandt andet den amerikanske hær. Det lykkedes imidlertid FMI at få deres ordre passet ind i den igangværende produktionslinje.

Det en helt ny maskintype for det danske militær, som også tilfører ny kapacitet til Ingeniørregimentet under Hæren. De får bedre muligheder for at støtte kampenhederne i mobile og risikofyldte operationer. De højmobile letpansrede rendegravere er indkøbt med henblik på indsættelse i højrisikoområder, hvor operatøren af rendegraveren vil have behov for ekstra beskyttelse. Rendegraveren skal støtte de forreste kampenheder, hvorfor en høj mobilitet og hastighed er vigtig, når rendegraveren skal løse opgaver såsom fjernelse af hindringer og udbedringer af marchvejen, lyder det fra FMI.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nye maskiner leveret

De nye maskiner er blevet produceret i USA på en af JCB's egne fabrikker. Maskinerne har siden krydset Atlanten og landede hos Nicolaisen & Larsen A/S i januar måned. Den danske JCB-importør har stået for klargøring af maskinerne, og der er blevet lavet de sidste tilpasninger på maskinerne.

- Vi er glade for at kunne levere disse specielle maskiner til forsvaret, og vi har som JCB-forhandler et rigtigt stort udvalg af maskiner til forsvaret. Vi har haft et rigtig godt samarbejde med forsvaret og håber på mere samarbejde i fremtiden, siger Dennis Faurby, markedschef hos Nicolaisen & Larsen.

De nye maskiner bliver i skrivende stund leveret til det danske forsvar, mens ibrugtagningen af de nye maskiner måske må vente lidt på sig på grund af coronaudbruddet.

De nye køretøjer er designet til at kunne transporteres i forskellige transportfly. I Danmark benyttes transportflyet Herkules C-130J, hvor de nye maskiner kan transporteres med tilføjelse af to bagakselbeslag. På verdensplan er der ifølge JCB over 900 HMEE'er i service.