Lyt til artiklen:

Jakobsen & Blindkilde pakker Rømø godt ind

00:00
Hastighed: ???x
03:21

Abonnementsartikel

VIDEO: På Rømø truer havet med at bryde diget, og derfor er Jakobsen & Blindkilde sat på opgave med at forstærke det, inden det er for sent.

Ved Juvre på den nordlige del af Rømø er maskinaktiviteten væsentligt forøget på det seneste. Det skyldes, at Jakobsen & Blindkilde for omkring en måned siden tog hul på arbejdet med at forstærke diget, der beskytter området mod oversvømmelser.

- Til dato har man kørt omtrent 8000 kubikmeter sand ud. Deri ligger en del forberedelse, så nu lægger man mellem 1500 og 2000 kubikmeter sand om dagen, fortæller Morten Sextus, der er formand for Juvre Digelaug, som er bygherre på projektet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Morten Sextus, formand Juvre Digelaug. Foto: Tim Søgaard.

Midlerne til projektet har man søgt hos Kystdirektoratet. Puljen var dog ikke stor nok til at digeforstærkelsen kunne udføres i én samlet entreprise, hvorfor strækningen er delt op i to etaper.

Baltic Pipe arbejder sig gennem det fynske landskab

Se også:

Baltic Pipe arbejder sig gennem det fynske landskab

Hele strækningen er på 7,4 kilometer og Jakobsen & Blindkilde har nu taget hul på de første 2,8 kilometer.

Et gammelt dige

Juvre Dige blev bygget i 1923, og det er bygget op med en meget lille hældning på det forreste stykke for derefter at stige stejlt til sidst. Den konstruktion er problematisk, fortæller Morten Sextus.

- Det betyder, at vandet slår ind mod diget i stedet for at dø ud.

Derudover er diget bygget med en kædegraver. Al klæg er blevet lagt ind i kernen af diget, hvorefter man har påfyldt sand. Det er en fejl. Klæget skal gerne ligge øverst, fortæller Morten Sextus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og det kommer det så til nu.

- I dag går vi 12-16 meter ud fra den eksisterende digefod, og lægger 33.000 kubikmeter sand og cirka 22.000 kubikmeter klæg. På den måde får vi et mere skråt dige, fortæller Morten Sextus.

På høje tid

Med den svage konstruktionsmetode in mente var det ikke så underligt, at diget gav efter under en orkan i 1999.

Entreprenøren de lokale kan regne med

Se også:

Entreprenøren de lokale kan regne med

- Hele området blev oversvømmet, og flere husdyr omkom. Dengang reparerede man diget, og siden da har det ligget lidt i dvale, fortæller Morten Sextus.

Derfor er det ifølge ham på høje tid, at Juvre Dige gennemgår en ordentlig transformation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-7
Det nye dige får en mere skrå konstruktion. Foto: Tim Søgaard.

- På den østlige del af diget har vandet under de seneste storme været omkring halvanden meter fra toppen, og vi har ikke haft hårde storme siden 1999. Man siger, at diget skal have en levetid på 60-70 år, og vi har ifølge statistikkerne 12 års levetid tilbage på det her dige. Så det er i sidste øjeblik, vi får det lavet, siger Morten Sextus.

Da diget blev opført, var der cirka 60 mand beskæftiget med opgaven. Der var nok en del mere håndarbejde, bemærker Morten Sextus. I dag kører man cirka den samme mængde materialer på diget. Det er der seks mand og syv maskiner om at klare. Maskinførerne arbejder på højtryk frem mod deadline den 15. august. Diget skal nemlig gerne have sig et nyt vækstlag inden de kommende efterårsstorme, forklarer Morten Sextus.

Materialerne skaffes lokalt

Til at konstruere diget bruger man hovedsageligt lokale materialer, som opgraves i naturprojektet Juvre Engsø, der ligger få kilometer fra Juvre Dige.

Projektet har været flere år undervejs og er stablet på benene i samarbejde med Tønder Kommune, Nationalpark Vadehavet og Aage V. Jensen Naturfond.

Opgravningen sparer omtrent 9000 vognlæs, der ellers skulle transporteres til Rømø.