Lyt til artiklen:

Lotte vil være den bedste kollega

00:00
Hastighed: ???x
06:01

Abonnementsartikel

Lotte Petersen tog en chance og sprang ud i en branche, hun aldrig havde troet, hun skulle beskæftige sig med. Det betalte sig, for i dag kunne hun ikke forestille sig at arbejde noget andet sted end hos Entreprenør Søren Kristiansen ved Holbæk.

Håret flagrer rundt om hovedet på Lotte Petersen, mens hun er i gang med at rydde op på ladet af sin vogn, som hun lige har parkeret på pladsen ved Entreprenør Søren Kristiansen. Her arbejder hun som håndmand. Det er i hvert fald den titel, hun umiddelbart synes, der passer bedst ned over hendes jobbeskrivelse.

Men i virkeligheden er den svær at definere. Lotte Petersen har nemlig ingen baggrund indenfor anlægsfagene eller entreprenørbranchen generelt, og hendes opgaver stikker i mange retninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg aner ikke, hvad dagen bringer, når jeg møder ind om morgenen. Den ene dag skal der køres rør eller maskiner ud til pladserne rundt omkring, den næste står man med en skovl i hånden, fortæller Lotte Petersen.

Hun er 48 år og har inden sin entré i entreprenørfaget arbejdet med både dyr, dørhåndtag og desinfektionsmidler. Som helt ung passede hun grise og heste, men det var svært at leve af, så efterfølgende har hun blandt andet arbejdet på et metalsliberi og prøvet kræfter med rengøring og lagerarbejde.

- Men det blev alt sammen for ensformigt og kedeligt efterhånden som årene gik, fortæller Lotte Petersen.

Det må prøves

Så da hun for knap tre år siden stod uden arbejde, var det ikke en svær beslutning at sige ja til et job hos Entreprenør Søren Kristiansen ved Holbæk. Hun var nemlig klar til at prøve noget helt nyt.

- Jeg skulle bare have et arbejde, så jeg sprang ud i det og tænkte: Det må prøves. Hvis jeg ikke syntes om det, kunne jeg jo finde på noget andet med tiden, fortæller Lotte Petersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lettiske Armands foretrækker danske arbejdsvilkår

Se også:

Lettiske Armands foretrækker danske arbejdsvilkår

Hun blev kontaktet af en bekendt, der arbejdede som projektleder hos entreprenøren, og efter en snak blev hun tilbudt et job, hvor hun skulle sætte skilte op til en cykel- og oplevelsesrute kaldet Istidsruten på Sjælland.

- Det var edderpivme koldt der i marts måned, men når man fandt ud af det, så var det egentlig meget hyggeligt, fortæller Lotte Petersen.

Og så var det hårde vinterarbejde i øvrigt det hele værd, for da projektet var tilendebragt blev Lotte Petersen sat i gang på et nyt projekt, og sådan er det gået slag i slag lige siden. Snart har hun været hos entreprenøren i tre år, og foreløbigt er der intet, der tyder på, at Lotte Petersen kommer til at kede sig her.

- Jeg har ikke nogen planer om, at jeg skal være andre steder end her. Jeg synes faktisk, at det er sjovt at blive kastet ud i nogle forskellige ting - også selvom det kan være hårdt nogle gange, siger hun.

rich-media-6
Lotte Petersen. Foto: Tim Søgaard.

Lotte Petersens primære opgave er så vidt muligt at holde entreprenørens folk og rundt om på de forskellige byggepladser i gang. Det vil sige, at hun kører ud med maskiner eller materialer, der skal bruges.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun har dog ingen ambitioner om en dag selv at køre med maskinerne, selvom både hendes mand og søn er maskinførere.

- Jeg kan køre maskinerne op og ned fra ladet, og det går også udmærket, men at grave rundt mellem kabler og den slags, det vil jeg helst ikke ud i. Så vil jeg hellere stå ude i regnen og sige til, når de er ved at grave noget over, siger Lotte Petersen.

Læring kommer med rette indstilling

Hun er én af ganske få kvinder hos entreprenøren - og i faget generelt, men hun har ikke mødt modstand af den grund, siger hun.

Alberte kører dumper i sabbatåret

Se også:

Alberte kører dumper i sabbatåret

- Der blev kigget lidt i begyndelsen, og så var det bare at gå til den med skovlen, fordi de skulle ikke have deres vilje de mænd der, fortæller Lotte Petersen og griner.

Men hun synes, at hun blev taget rigtig godt imod, og faktisk foretrækker hun at arbejde sammen med mænd. Hun så dog gerne, at der kom nogle flere kvinder til. De er lidt bedre til at rydde op.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg vil gerne være deres bedste kollega.

- Lotte Petersen

Uanset hvor meget man går til den med skovlen, kan man dog ikke komme uden om at se lidt grøn ud, når man starter i faget, fortæller Lotte Petersen.

- Noget af det sværeste var, at der var rigtig mange ting, jeg ikke vidste. Det var der jo en god grund til, men det kan godt føles som en masse små nederlag. Men så var det bare op på nakken af de andre og spørge dem til råds. De vil heldigvis altid gerne hjælpe, siger hun.

Lotte Petersen føler faktisk ikke, at hun mangler en uddannelse. Hun trives fint som ufaglært.

- Så længe man bare er nysgerrig og har ja-hatten på, så skal man nok lære, siger hun.

Den bedste kollega

Og med ja-hatten på går dagen også meget lettere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nogle gange er det træls, hvis man står ude i mudderet, og man synes gummistøvlerne er ved at blive for korte, men det nytter ikke noget at gå og være gnaven. Det er ikke nødvendigvis nogen fest hver dag, men det må godt være hyggeligt at gå på arbejde, siger Lotte Petersen.

Med viljestyrke etablerede Majbritt sig hos Holbøll

Se også:

Med viljestyrke etablerede Majbritt sig hos Holbøll

Den indstilling forsøger hun at praktisere så godt, som hun kan.

- Jeg vil gerne være deres bedste kollega. Det er min ambition. En de kan joke og sniksnakke med men også en pålidelig kollega. De skal vide, at de altid kan ringe til Lotte, hvis det brænder på, siger hun.

Taknemmelig for chancen

I øjeblikket holder Entreprenør Søren Kristiansens ansatte til i nogle midlertidige bygninger ved adressen ved Holbæk, men allerede i 2023 er det planen, at der skal stå en splinterny hal klar, og her har Lotte Petersen en forhåbning om, at hun kan fortsætte sin daglige gang.

- Der kunne jeg godt tænke mig at blive pladsmand, men nu må vi se, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lotte Petersen havde aldrig troet, at hun skulle komme til at beskæftige sig med anlægs- og entreprenørbranchen, men nu kan hun slet ikke se sig selv andre steder.

Anlægsbranchen mangler hænder, men hvor skal de komme fra?

Se også:

Anlægsbranchen mangler hænder, men hvor skal de komme fra?

- Jeg har overhovedet ingen planer om at stoppe med det her. Det skulle kun være, hvis kroppen gav op. Jeg føler mig godt tilpas, siger hun.

Hun er taknemmelig for, at hun i sin tid fik chancen hos entreprenøren, selvom hun ikke havde nogen baggrund indenfor faget.

- Jeg synes, det er vildt fedt, at de bare tager sådan en som mig ind og tror på mig.

Og hvis man selv går og keder sig, som Lotte Petersen gjorde, så kan hun godt anbefale at give anlægs- og entreprenørbranchen en chance.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man skal ikke være bange for at tage fat og blive lidt beskidt, men ellers er det bare at springe ud i det med ja-hatten på. Om ikke andet kan man give det en uge. Og så måske en uge mere, hvis man kan lide det, siger hun.