Lyt til artiklen:

Ny samlet plan for sjællandsk elnet skal give plads til store mængder grøn energi

00:00
Hastighed: ???x
03:38

Abonnementsartikel

Energinet har fået minister-godkendelse til modningsprojektet 'Grøn elnet til Sjælland og Lolland/Falster'.

I disse år ser flere planer for store solcelleparker, vindmølleparker og PTX-anlæg til produktion af grønne brændstoffer dagens lys.

Men samtidig øger det kravene til fremtidens elnet, som skal håndtere de voldsomt stigende mængder af grøn strøm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er baggrunden for, at Energinet har udtænkt udbygningen af elnettet på Sjælland og Lolland/Falster - et område som i el-sammenhæng bliver kaldt DK2, og hvor der i forvejen allerede er sat gang i flere udbygningsprojekter af 132 kV-elnettet.

Udbygningen på 132 kV-nettet kan dog ikke følge med i den markante udvikling i VE-projekter, der er på vej. Derfor har Energinet fået klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaards godkendelse til at udvikle modningsprojektet

Det skriver Energinet i en pressemeddelelse.

rich-media-2
Eksisterende og foreslået net-struktur i DK2. Kort: Energinet.

Projektet skal ud fra en helhedsorienteret tilgang undersøge en samlet løsning for udfordringen med at håndtere den grønne omstilling i DK2 samt eksisterende udfordringer med kapacitet i Køge/Roskilde-snittet, se kortet, og sikre forsyningen i København.

Flere kV-forbindelser

De nuværende indmeldinger fra udviklere af projekter med vedvarende energi og fra net-selskaber tyder på, at etablering af sol- og vindproduktion kommer til at ske hurtigere end hidtil forventet, fremgår det af pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desuden er der i Folketingets "Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022" et ønske om at fremskynde den grønne omstilling, så der skal indpasses en større mængde vedvarende energi i højere tempo end tidligere forudset, skriver Energinet.

Endnu en erhvervsskole godkendt til forsyningsoperatøruddannelsen

Se også:

Endnu en erhvervsskole godkendt til forsyningsoperatøruddannelsen

På Sjælland og øerne er forventningen, at en stor del af udbygningen af solcelleparker vil få placering på Sydsjælland og Lolland/Falster.

Den seneste opgørelse fra Energi over udbygning af vedvarende energi indeholder solprojekter på cirka to GW på Lolland-Falster, et vindprojekt på 260 MW og to GW sol på Sydsjælland samt PtX-projekter på op mod 600 MW i området.

Jord- og betonarbejde i forbindelse med tilslutning af havvindmøllepark begynder

Se også:

Jord- og betonarbejde i forbindelse med tilslutning af havvindmøllepark begynder

Det er blandt andet denne potentielle udbygning og mere til, som det nye grønne elnet skal håndtere, så de store mængder vedvarende energi kan blive transporteret fra Sydsjælland og Lolland/Falster og videre til de mere forbrugstunge områder omkring København og Nordsjælland og til Energinets udlands-forbindelser.

I den nye net-struktur, som modningsprojektet skal analysere, er der indregnet flere 220- og 400 kV-forbindelser, oplyser Energinet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fremtidens storskala-produktion

Det samlede net-udbygningsprojekt vil have et budget på fem til seks milliarder kroner, men det vil samtidig have potentielle samfundsøkonomiske gevinster på otte til ni milliarder kroner, vurderer Energinet.

Maritim entreprenør føjer endnu et skib til flåden

Se også:

Maritim entreprenør føjer endnu et skib til flåden

Et udbygget elnet vil nemlig have kapacitet til at håndtere fremtidens storskala-produktion af vedvarende energi - i modsætning til et elnet med begrænset kapacitet, hvor der vil være behov for at ned-regulere produktionen af vedvarende energi.

Derudover kan net-strukturen håndtere tilslutning af yderligere potentielle projekter såsom havvindmølleparkerne Kriegers Flak 2 og Kadetbanke samt understøtte en fremtidig, ny DK1-DK2-forbindelse, skriver Energinet.

Entreprenør har lagt de første kilometer gasrør i jorden på Vestfyn

Se også:

Entreprenør har lagt de første kilometer gasrør i jorden på Vestfyn

- Vi er glade for at have gået godkendelsen, så vi kan fortsætte med arbejdet. Modningsprojektet kræver meget omfattende analyser for at vurdere, om den omfattende udbygning af elnettet i DK2 overhovedet er mulig, siger seniorprojektleder hos Projektmodning i Energinet, Steen Ingwersen, i pressemeddelelsen.

- Men når de overordnede analyser først er lavet, sparer vi tid i den anden ende, så der hurtigere kan laves beskrivelser og planlægning for de enkelte anlægsprojekter, siger han.