Lyt til artiklen:

Hydrema kom med på el-vognen i 2023

00:00
Hastighed: ???x
05:28

Abonnementsartikel

Maskinteknik har bedt en række af branchens fremtrædende aktører om at se tilbage på 2023 - og frem mod 2024. I dag skriver Leif Søndergaard, som er Hydrema´s country manager for Skandinavien.

Da vi stod her sidste år ved samme tid, var det med en spænding på om 2023 ville blive et år, hvor vi i løbet af året ville se en nedgang og en aftagende aktivitet og efterspørgsel i branchen.

Men nu hvor Hydrema kigger i bakspejlet har det vist sig at være en bekymring, der var ubegrundet for vores vedkommende, da vi både salgs- og servicemæssigt har haft rygende travlt i hele 2023.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det har dog været synligt at byggeriet er aftagende, og vi ser en mindre efterspørgsel på primært det private byggeri men også mærkbart i det kommercielle og professionelle byggeri. Med infrastruktur i bred forstand er fortsat i vækst. Opgaver som f.eks. fjernvarme i Danmark passer jo perfekt til Hydrema`s produkter, så vi oplever fortsat travlhed med stor efterspørgsel til følge.

Nye veje i 2023

I løbet af 2023 har Hydrema leveret de første el-maskiner, nemlig vores 6T dumper, der er en 100 procent elektrisk drevet maskine, som er konstrueret helt fra bunden som værende en el-maskine - og ikke blot en eksisterende model hvor dieselmotoren er udskiftet med en elmotor.

Vi har oplevet en overvældende nyhedsinteresse for denne spændende 6T dumper, og den har allerede overgået de første forsigtige skøn vi havde på et salgsantal af maskinen i 2023. Et år vi betragter som værende et testår, hvor markedet møder en ren eldumper af denne størrelse. Det er en nyt spændende kapitel vi tager fat på her hos Hydrema, men vi oplever også, at det nok ikke kun er os, men derimod generelt en stor del af det danske marked, der fortsat betragter større elmaskiner, som et nyt kapitel.

Vi ser også her meget store forskelle mellem de enkelte markeder, hvor især et land som Norge, der lynhurtigt har taget denne maskine til sig og bruger den på normal vis på byggepladser. I Norge opleves samtidig også nogle hårde krav til emissionsfrie entreprenørmaskiner, man endnu ikke ser i Danmark.

Kom vi nemt og smertefrit gennem 2023?

Til dette spørgsmål kan man vist roligt sige nej, i hvert fald hvis man ser det fra Hydremas vinkel. At have travlt med at sælge og servicere maskiner til vores gode loyale kunder er i sig selv en rigtig god ting, og det er noget der virkelig glæder os.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men med travlhed følger også arbejdspres og tidspres, og selvom tiden med Corona heldigvis har sluppet sit tag i os, har der fortsat været periodiske udfordringer med komponentmangel fra vores leverandører rundt i verden. Dette har desværre også i 2023 betydet et pres på vores leveringsterminer til kunderne. De seneste måneder ser vi heldigvis ind i en klar bedring af denne udfordring for vores produktionslinjer og derved en positiv afsmitning på leveringerne til kunderne.

Noget som jeg ved at hele branchen spændt iagttager i de kommende år er også muligheden for at kunne fastholde og tiltrække kvalificeret arbejdskraft, og det er en fremtid der allerede er her og som allerede har ramt os.

Maskinerne bliver mere og mere avancerede og kravene til vores mekanikere går kun en vej, nemlig opad. I Hydrema har vi heldigvis en fantastisk dygtig stab af loyale og stabile mekanikere ansat, der hver dag med stor faglighed og kompetence er vores professionelle ansigt udadtil. Men også for Hydrema vil vores evne og vilje til, at tilbyde en attraktiv arbejdsplads med respekt for den enkelte medarbejder blive en grundsten i vores fortsatte evne til at være den foretrukne samarbejdspartner for vores kunder.

Hydrema vil fastholde at være en arbejdsplads, hvor vi lytter til den en enkelte kollega, så man har lyst til at være en del af fællesskabet i mange år, hvor vi eksempelvis i 2023 har fejret et 50 års, to 40 års og syv 25 års jubilæer til medarbejdere i Hydrema her i Danmark.

Velkommen til 2024

Her på tærsklen til det nye år er der ingen tvivl om, at Hydrema ser med optimisme og fortrøstning på 2024, hvor vi allerede nu ser på en historisk stor ordrebeholdning på maskiner til levering i 2024, hvilket også gælder vores marked i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Verden omkring os bevæger sig, nogle markeder ser mere tilbageholdende ud end andre, og vi ser jo desværre også, at krig og store konflikter er blevet en del af den verden vi lever i, hvilket ingen af os kan sige os fri for giver usikkerhed.

Heldigvis er Hydrema koncernen - vi gennem de seneste mange år styrket og udbygget - godt rustet til et år som 2024. I den nære fremtid vurderer vi eksempelvis at Sverige, Tyskland og England træder en smule på bremsen, hvorimod flere andre lande som vi de seneste år er gået ind i og positioneret os nu vokser og udgør en større og større del af vores forretning.

Så med en usikker verden omkring os, vil vi dog sige, at Hydrema ser ind i 2024 med fortrøstning om et år med travlhed og aktivitet for både os og alle vores gode kunder, leverandører og samarbejdspartnere.

Godt nytår til alle i branchen hvor vi sammen bygger fremtiden.