Abonnementsartikel

I Danmark har Cobod iført sig føretrøjen, når det kommer til 3D-printet byggeri, men der er masser af gang i udviklingen på verdensplan.

I september 2017 kunne danske Cobod løfte sløret for byggeriet af "The Bod" - verdens første 3D-printede hus - på bare tre dage var man nået fra fundament til tag.

Men det går lynhurtigt med udviklingen. Kun et år efter offentliggjorde virksomheden, at man havde skabt en produktivitetsvækst på mere end 2000 procent. Og rundet om i verden er der masser af gang forsøgene med robotter til byggeriet. Det skriver det engelske tidsskrift The Economist.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I USA

Har virksomheden Oak Ridge præsenteret et system, der er blevet benyttet til at printe forme til betonstøbning. I USA er det typisk en tømrer, som konstruerer formene, og de kan benyttes mellem tre og fire gange. Men de 3D-printede tilfælde, der er sammensat af kulfiber og forstærket plastik, kan klare op mod 200 støbninger.

Hos Oak Ridge arbejder man også, som hos danske Cobod, på at kunne printe betonstrukturer.

I Kina

Har forskere også gang i spændende tiltag. På Tsinghua University i Beijing smider et sæt robotarme rundt med beton iblandet polyethylen-fibre. Maskinen har allerede konstrueret elementer, som er samlet til en 26 meter lang gangbro, der krydser en lille sø i Shanghai. Den nye bro er formet efter 1400 år gammel model, men tog modsat forgængeren kun 450 timer at printe. Forskerne skønner, at deres printede bro koster cirka to tredjedele af en traditionelt konstrueret bro.

I Holland

Står man ikke tilbage for de tog kæmpe nationer. Her har man formået at printe i et af de vanskeligste materialer - nemlig metal. Man har groft sagt ombygget et svejseapparat til en robot, som opbygger metalkonstruktioner ved hjælp af lag-på-lag-metode. Hollænderne er blandt andet lykkes med at printe en 12 meter lang gangbro i rustfrit stål, som krydser en kanal i Amsterdam.