Lyt til artiklen:

Tre virksomheder byder på Høfde 42-oprensning

00:00
Hastighed: ???x
01:43

Abonnementsartikel

Tre firmaer er prækvalificeret til at afgive tilbud på totalentreprisen på oprensning af kemikaliedepotet ved Høfde 42. Både oprensningsmetoder med opvarmning og udvaskning er fortsat i spil.

Region Midtjylland havde modtaget tre ansøgninger om prækvalifikation, og alle tre er vurderet at leve op til de krav, der er fastsat for totalentreprisen. Det er virksomhederne Arkil, Fortum Waste Solutions og Krüger, der sammen med deres støttende samarbejdspartnere er prækvalificeret.

I udbuddet har regionen blandt andet lagt sig fast på, at oprensningen ved Høfde 42 kan foregå ved enten en jordvaskmetode eller en termisk oprensning. Efter prækvalifikationen ligger det fast, at begge metoder fortsat er en mulighed, idet de tre virksomheder forventes at ville anvende forskellige metoder i deres tilbud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2018 blev der gravet 130 ton forurenet sand op fra kemikaliedepotet ved Høfde 42 til to MUDP-projekter (Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram) med det formål at teste netop opvarmning og udvaskning som rensemetoder.

Prækvalifikationen er endnu en milepæl på vejen mod oprensning af den ene af de tre generationsforureninger på Harboøre Tange. De tre virksomheder har nu frem til 10. juni 2022 til at afgive deres indledende forhandlingstilbud. Herefter skal tilbuddene forhandles.

Region Midtjylland forventer at kunne indgå kontrakt med den vindende entreprenør i september/oktober 2022.

I slutningen af 2020 kom oprensningerne af de 10 såkaldte generationsforureninger på finansloven, der der blev afsat i alt 630 millioner kroner til en fireårig periode.