Lyt til artiklen:

Projekterne vokser - det samme gør kravene til maskinparken

00:00
Hastighed: ???x
04:01

Abonnementsartikel

Funderingsgrej udsættes for ekstrem belastning, så hos Hercules Fundering er der stort fokus på at holde maskinparken i optimal form.

TØLLØSE: En enkelt Liebherr LB20 borerig pryder i ensom majestæt Hercules' materielgård i midtsjællandske Tølløse, som ellers er stedet, hvor materielsektionens folk vedligeholder og klargør Hercules Funderings maskinpark. Her er desuden lager for blandt andet spuns, ankre, boreudstyr samt grej til grundvandssænkning - også dette grej er primært i den tunge ende.

Funderingsgrej udsættes for voldsom belastning. Derfor passer vi rigtig godt på det med kærlig pleje ...

Materielchef Frederik Abildtrup-Salmon, Hercules Fundering

- Vi er i en ekstrem travl tid, markedet er varmt, så stort set alle maskiner er i gang på projekterne rundt i landet, fortæller materielchef Frederik Abildtrup-Salmon, da Maskinteknik besøger stedet en regnfuld formiddag i slutningen af januar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kendskab til maskiner

Efter 8-9 år i NCC-koncernen, som Hercules er en del af, tiltrådte han ved årsskiftet som ansvarlig for materiellet i Hercules Fundering i en afdeling med 7 medarbejdere. Et job som kræver kendskab til både maskiner, mandskab og funderingsarbejde.

- Selvom jeg måske ikke er helt så stærk i det mekaniske, så har jeg alligevel gennem årene opsamlet stor viden. Og så har jeg den fordel, at jeg kender meget til fundering og vores forretning, siger han.

Hjertet i Hercules

Fundering er en særlig disciplin, som dels kræver dygtige og erfarne maskinførere og dels velfungerende maskiner.

rich-media-3
Arkivfoto: Torben Jastram.

- Det er simpelthen hjertet i Hercules, og vi har heldigvis begge dele. Alligevel kan man ikke hvile på laurbærrene, for vi skal holde vores tunge specialmaskiner i god form. Funderingsgrej udsættes for voldsom belastning. Derfor passer vi rigtig godt på det med kærlig pleje, når der er små huller mellem opgaverne - og udskifter til nyt, når det kræves, fastslår Frederik Abildtrup-Salmon.

Egen servicemand

Hercules får som regel service via importørerne, så man kan trække på kompetente folk udefra, hvis og når behovet opstår. Og det gør det ind imellem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi vil fremover tage mere ejerskab over maskinerne med forbedrede serviceplaner og den slags. Derfor har i besluttet at ansætte vores egen servicemand, som kan hjælpe med nogle af opgaverne, fortæller han og tilføjer, at det også giver bedre overblik over, hvornår den enkelte maskine er moden til udskiftning.

- Vi er specialister på vores felt og kan udføre alle funderingsopgaver in-house. Kun to-tre andre virksomheder i Danmark kan lave det samme som os, fortæller materielchefen.

Verdens første

For et halvt år siden købte Hercules en ny Liebherr LRH200 rambuk - faktisk den allerførste af sin slags i verden. Det er en voksen fætter på 90 tons, som i fuld højde måler næsten 30 meter. Den kan ramme alle standard jern- og betonpæle, også de helt store 45x45 pæle. Den har blandt andet været i brug på Langelinjerenoveringen.

Et halvt år før det indkøb, var det en Liebherr LRB23 multimaskine, ligeledes på 90 tons, der stod på indkøbslisten. Det var samtidig den stærkeste maskine i maskinparken.

rich-media-6
Nyeste maskininvestering er denne Liebherr LRH200 rambuk, som her er i aktion ved Langelinjekaj. Arkivfoto: Torben Jastram.

- Vi vil gerne favne det hele inden for vores segment, og det er investeringstungt. Men det er nødvendigt, for opgaverne vokser. Hvor det for 10-15 år siden var mest almindeligt med 25x25 pæle, så er det i dag ofte 30x30 eller endda større, der er mest anvendt. Og det kræver tungere udstyr, konstaterer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Store og komplekse

Gennem årene er Hercules vokset i størrelse, og det samme gælder opgaverne. Det vil højst sandsynligt fortsætte, men det er virksomheden klar til.

- Projekterne bliver større og mere komplekse, men vi er klar til at løfte opgaverne, fortæller områdedirektør Frank Roland Nielsen, der er øverste ansvarlig for Hercules Fundering og tilføjer:

- Vi har dygtige folk og tidssvarende grej, så vi vil helt sikkert fortsætte med at gå efter de muligheder, der ligger i markedet og som passer til vores særlige kompetencer som blandt andet spuns, vandbygning og alle former for bore-arbejde, siger Frank Roland Nielsen til Maskinteknik.