Abonnementsartikel

En for voldsom investering, mener modstanderne om anlægget af en 25 kilometer lang kloak med en diameter på mere end syv meter.

Et forældet og underdimensioneret kloaksystem i London - anlagt fra midt i 1800-tallet - betyder, at man lige nu diskutere, hvordan man skal forbedre systemet og især undgå de fleste af de mange problemer, det nuværende anlæg har. Det skriver Ingeniøren.

Seks års borearbejde

Et privat spildevandsselskab, Thames Water, har præsenteret en mulig løsning på problemet. I givet fald bliver der tale om en 25 kilometer lang kæmpekloak under Themsen med en diameter på 7,2 meter, som ifølge Ingeniøren vil beløbe sig til en gigantinvestering på, hvad der svarer til 40 milliarder kroner for de omkring seks års borearbejde med etablering af tilhørende anlæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Cirka en gang om ugen løber kloakkerne i storbyen over. Det betyder, at der hvert år sendes op mod 55 millioner tons ubehandlet spildevand direkte ud i Themsen til stor skade for både miljø og indbyggere.

Billigste alternativ

Langt størstedelen af denne store mængde spildevand kan man fremover undgå, hvis kloakprojektet fra Thames Water virkeliggøres. For ved at sende vandet via kloakken under Themsen, kan man både forsinke spildevandet og samtidig transportere det til et stort udvidet rensningsanlæg, der er etableret i den østlige del af storbyen.

Trods de mange protester er planen lige nu langt den billigste og mest gennemførlige idé, der er på bordet. Myndighederne kigger på sagen, og såfremt planen bliver godkendt i løbet af efteråret, kan boremaskinerne begynde arbejdet 50 meter under jorden i løbet af 2016.

Se mere om planen her.