Abonnementsartikel

Selvom 2020 har været et træls år for de fleste, har vi alligevel mange ting, som er værd at se tilbage på. Vi giver her en liste med årets 10 mest læste artikler på Maskinteknik - og lidt ekstra, fordi vi ikke kunne begrænse os.

De fleste glæder sig til corona-året 2020 er forbi, og vi forhåbentlig går ind i et 2021 med mindre nedlukning og mere samvær, der ikke er "hver for sig".

Men 2020 har trods alt også budt på meget godt, og på Maskinteknik har vi fortalt masser af spændende historier fra entreprenør- og anlægsbranchen, hvor man på ingen måde har været lukket ned.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Godt nok er projekter, leveringstider og meget andet blevet udfordret af en verden af lave, men de "gule" folk har holdt hjulene i gang - uanset om maskinerne så har været gule, orange, hvide, blå, grønne eller en helt anden farve.

Vi har samlet årets mest læste artikler på Maskinteknik herunder, så der er mulighed for en genopfriskning eller måske et nyt bekendtskab.

God fornøjelse og godt nytår herfra:

1. Fart over Forsvaret

Årets hit blev historien om en investering i nyt materiel til Forsvaret i form af seks meget hurtige, men også halvtunge svende. Det er med at holde tungen lige i munden, hvis man rammer en topfart på 80 km/t i en maskine på 16 ton.

2. Miljøkrav sender gravefører i ny maskintype

Når øgenavnet er opfundet ud fra ens maskinpræference, så kræver det sin mand at hoppe over i en helt anden maskine. Men sådan endte det for fynsk entreprenør.

Artiklen fortsætter efter annoncen

3. Adgang forbudt for dieselhakkerne

Årets tredjemest læste artikel er faktisk en del af baggrunden for historien om Claus 8-tons på andenpladsen. Det er nemlig artiklen om, at tusindvis af ældre dieselbiler blev forment adgang til flere byers miljøzoner tidligere på året.

4. Grønskolling tager over for veteran

2019's mest læste artikel på Maskinteknik var om en gammel dame, som havde kørt i årtier for Dankalk. De kan altså noget hos Dankalk, og det er at købe kram. De er i hvert fald på dette års liste med endnu en ældre maskine, som godt nok bliver skiftet ud. Men over halvvejs i det femte årti er vist også godkendt.

5. En grim konkurs

Konkurser efterlader sjældent mange positive toner fra omgivelserne, men det er ikke hverdagskost med den kritik, som blev sendt af sted mod en konkursramt nedbryder fra Vejle-kanten.

6. Varerne vil man have, men arbejdet...

Der bygges og anlægges derudaf, men det er trods alt ikke træ, som er det primære byggemateriale, selvom det får en del spalteplads. Folkene i grusgravene er ikke rigtig ønsket de fleste steder, men selv de mest indædte kritikkere har også brug for både bygninger og veje.

7. Monster rykker det hele fra hinanden

Der er mange måder at rive høje bygninger ned på, og i Kerteminde valgte man at hente en ordentlig fætter ind til at hive havnens store silo ned.

Artiklen fortsætter efter annoncen

8. Vestjysk skovlproducent mangler plads

En god skovl er i høj kurs hos de fleste entreprenører, og når man så er rigtig god til at lave den slags, så må man også forvente at få travlt. Det har de Lem ved Ringkøbing, hvor der er brug for næsten at fordoble produktionsarealet.

9. Blødt underlag kræver sit trækdyr

Moler findes kun i et afgrænset område omkring Limfjorden, så man graver dér, hvor det er. Og ligger der 9-10 meter overjord ovenpå, ja, så flytter man det først. Men blødt underlag og kuperet terræn rimer ikke på lastbil, så man måtte kigge på andre transportmidler til at flytte omkring 200.000 kubikmeter jord ved Nykøbing Mors.

10. Av, for en regning

Privatkørsel i firmabil kan være en jungle at finde rundt i. Men én ting er sikkert: I denne type firmadyt må du IKKE svinge forbi børnehaven efter junior eller en mælk hos købmanden.

Lige ved og næsten

Det er næsten ærgerligt, at listen ikke skal være længere, for der er endnu flere gode historier fra årets løb, som man sagtens kan læse igen - eller for første gang, hvis den smuttede tidligere på året.

For eksempel er det lidt spøjst, når en tung gravemaskine slet ikke for lov til at grave, eller når en rådmand vil fylde en stor kælder i Aarhus midtby op. Det er også værd at kigge på nye løsninger, som hjælper på en række problemer, som da vi på Kloakmessen kiggede nærmere på tørstige kantsten. Og apropos det med vand, så kan regnvand skabe mange problemer, men heldigvis har entreprenørerne godt med udstyr til at hjælpe til, når det er nødvendigt.